OVK ombesiktning - vad händer nu?

Vi vill ha rent och fint i vårt ventilationssystem!

OVK – Obligatorisk Ventilationskontroll

Varje bostadsrättsförening i Sverige är tvungna att följa bestämmelserna som finns i plan- och bygglagstiftningen. Däribland ingår OVK – Obligatorisk Ventilationskontroll.

Styrelsen har anlitat en certifierad kontrollant för besiktning av föreningens alla 138 lägenheter. Tyvärr kunde inte 30 % av lägenheterna (41 st) besiktigas därför att lägenhetsinnehavarna antingen inte var hemma eller inte lämnat in extra nyckel enligt instruktioner.

Vad händer nu? Ombesiktning

Det är kommunens byggnadsnämnd som ansvarar för kontroll och tillsyn. Vår förening kommer INTE att få godkänt med ett så högt antal obesiktigade lägenheter. Vi måste göra en ombesiktning.

Kostnad – på lägenheten och ej på hela föreningen

Föreningen är som sagt tvungen att bekosta en ombesiktning av de 41 lägenheter som inte var tillgängliga på utsatt datum. Om det är så att någon eller några av dessa 41 lägenheter ytterligare en gång är otillgängliga för besiktning, kommer kostnaden för ombesiktningen att läggas på respektive lägenhet och inte på hela föreningen. Se även faktablad ”Tillträde till lägenhet” från bostadsrätterna.se

Kan inte vara hemma vid ventilationsbesiktningen

OVK-kontrollanten tar emot extranyckel på morgonen samma dag som besiktningen äger rum. Kontrollanten kan inte tidbokas eftersom varje kontroll kan ta olika lång tid. Kan du inte lämna extranyckel samma morgon, lämna nyckeln i styrelsens brevlåda med namn och lägenhetsnummer, så hjälper styrelsen till med att förmedla nyckeln till kontrollanten.

Syftet med kontrollen:

- Visa att ventilationssystemet inte innehåller föroreningar som kan spridas i byggnaden.

- Säkerställa att funktionen och egenskaperna hos ventilationssystemet stämmer överens med gällande föreskrifter

 

SE BIFOGAT DOKUMENT!

 

/ Styrelsen Nov-2020