Uthyrning i andra hand

En bostadsrätt upplåts just med syftet att bostadsrättshavaren själv ska bo i den permanent. Ibland kan man emellertid komma i situationer då man för en viss tid inte kan utnyttja sin bostadsrätt, exempelvis för tillfälligt arbete eller vid studier på annan ort. Föreningens praxis och regler för andrahandsuthyrning måste efterföljas. Om så inte sker riskerar du förlora din bostadsrätt enligt med föreningens stadgar §1

För att få hyra ut i andra hand, måste styrelsen ge sitt godkännande. Fyll i blanketten den bifogade blanketten ”ansokan_tillstand_for_andrahandsuthyrning” och skicka den till: medlem.brfbrunnapark@outlook.com.

Ansökan ska innehålla information om vem som ska hyra i andra hand och skälen till andrahandsuthyrningen samt perioden för uthyrningen. Här kommer några exempel på skäl som normalt brukar godkännas:

- Arbete, studier eller vård av anhörig på annan ort, där pendlingsavståndet överstiger 1,5 timmar enkel väg
- Provbo samboförhållande
- Uthyrning till egna barn som ska studera
- Sjukdom
- Styrelsen godkänner andrahandsuthyrning för en period på mellan 6–12 månader, sedan måste ansökan förnyas. Vid godkänd andrahandsuthyrning utgår en avgift för lägenheten motsvarande 10% av det prisbasbelopp som gäller vid tidpunkten för andrahandsupplåtelsens påbörjande.

Prisbasbeloppet för 2023 är 52 500 kronor, vilket ger en årlig avgift för andrahandsupplåtelse på 4 830 kr (per månad 403 kr). Månadsavgift för bostadsrätten som är fastställd av bostadsrättsföreningen samt avgift för andrahandsuthyrning betalas av bostadsrättshavaren, det är alltså medlemmen som får inbetalningsavin, inte hyresgästen.

Föreningens praxis och regler för andrahandsuthyrning måste efterföljas. Om så inte sker riskerar du att förlora din bostadsrätt i enlighet med föreningens stadgar § 12.

Bostadsrättslagen reglerar bland annat andrahandsuthyrning

Bostadsrättslagen -7 kap 10§ självständigt brukande – ansök först om samtycke

Hyresnämnden – 7 kap 11§ befogad anledning av styrelsen att vägra samtycke

 

Värt att tänka på innan du hyr ut:

· Kolla med skattemyndigheten/arbetsgivare att hyresgästen har inkomst, dvs betalningsförmåga.

· Kronofogden kan upplysa om tidigare betalningsanmärkningar.

· Hos tingsrätten i hyresgästens nuvarande och tidigare hemkommun får man upplysningar om eventuella domar de senaste åren.

· För att vara riktigt säker – begär att hyresgästen visar ett utdrag ur brottsregistret som han/hon själv kan få ut hos polismyndigheten.

· Ta referenser på hyresgästen.